Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Spanakotirópita (σπανακοτυρόπιτα)

Spanakotirópita (σπανακοτυρόπιτα)

A Grècia hi ha uns establiments de parets greixoses, d’aquells “de tota la vida” on fan unes delicioses panades salades, farcides amb espinacs (Σπανάκι), formatge (Τυρί) o amb una mescla de tots dos ingredients, que són les que avui us convido a fer. Aquestes panades es mengen pel carrer, a tota hora. Són ideals per matar el cuc o per acompanyar una cervesa, com a entrant. Tot just sortides del forn, amb aquella massa tan fina que es trenca només en contacte amb els llavis, les spanakotirópites són senzillament irresistibles. Proveu-les! Repetireu i, al final, acabareu dient el seu nom sense entrebancar-vos.

Cost aproximat per ració: 1,20 € (en surten 8 porcions).

Ingredients

Preparació

  1. Salem els espinacs generosament i els posem en una escorredora. Els comencem a esprémer fort amb les mans, fins que deixin anar un suc verd. Insistim fins que se’ns hagin reduït a 1/8 part del volum original.
  2. Quan ja estiguin ben espremuts, els esbandim sota l’aixeta per eliminar la sal. Els deixem a l’escorredora, prement perquè acabin de deixar anar tota l’aigua.
  3. Escalfem el forn a 200 °C.
  4. Piquem la ceba ben fina i la posem a sofregir en una mica d’oli d’oliva.
  5. Abans que agafi color, hi afegim els espinacs i l’anet. Deixem coure uns 5 minuts i retirem del foc.
  6. Mentre els espinacs es refreden, piquem la feta, de manera que quedi ben engrunada.
  7. També batem els ous i els reservem.
  8. Fonem la mantega i comencem a preparar la base de la spanakotirópita.
  9. Untem un motlle metàl·lic i rectangular, com el de la lasagna.
  10. Cobrim el motlle amb un full de pasta filo, de manera que pugi una mica per les vores. Pintem aquest primer full amb mantega fosa i n’hi posem un altre al damunt. Repetim l’operació, fins gastar els primers cinc fulls.
  11. Barregem els espinacs, ja tebis, amb les engrunes de feta.
  12. Emplenem el motlle amb aquesta barreja.
  13. Hi aboquem per damunt els ous batuts i els escampem bé.
  14. Ara tapem aquest farcit amb els cinc fulls restants, de la mateixa manera que hem fet abans, pinzellant-los entremig amb mantega fosa.
  15. Repleguem les vores sobrants cap a dins, per segellar la spanakotirópita, i cobrim l’última capa amb la mantega fosa que ens hagi sobrat, ben escampada.
  16. Amb un ganivet punxegut, tallem la spanakotirópita en vuit porcions regulars, però sense arribar a la capa inferior.
  17. La posem al forn durant 30 minuts. Passat aquest temps, tirem la llet per sobre dels talls que havíem fet amb el ganivet. Fent-ho així (i no abocant la llet per damunt de la pasta filo), la superfície ens quedarà més cruixent.
  18. Li donem 10 minuts més de forn i ja la podem servir.

Variants

Seguint el mateix procediment, podeu variar el farcit i fer panades de verdura, de carn, o de formatge. Afortunadament, no cal fer la pasta filo a casa. La trobareu a la secció de refrigerats del Bonpreu o del Corte Inglés. No la confongueu amb la pasta brick. La filo és blanca i prima com el paper, i fa que aquesta panada sigui crocant i alhora molt lleugera. Tingueu a mà un drap humit per mantenir la pasta filo coberta si us heu d’aturar mentre prepareu aquesta recepta, i tapeu-la hermèticament si us en sobra, perquè s’asseca molt ràpidament i queda inservible.