Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Sachertorte

Sachertorte

La Sachertorte és el Michael Jackson dels pastissos. Tant una com l’altre són famosos arreu del món i tenen una colla d’admiradors que els idolatren i n’imiten fins l’últim detall, de vegades amb resultats força reeixits. És una forma curiosa de reconèixer la qualitat de l’original, tant si es tracta d’un pastís o d’un cantant. En ambdós casos, i ja forçant el paral·lelisme, podem dir que la matèria prima és fonamental per arribar a assaborir l’èxit. Els ingredients d’un cantant, malauradament, depassen cada vegada més la seva qualitat vocal i musical. En el cas de la Sachertorte, en canvi, són més evidents: cal una xocolata negra de primeríssima qualitat, fina i aromàtica, especialment per la cobertura. Si fem servir xocolata amb llet o de qualitat dubtosa, la imitació serà digna de Tu cara me suena. Així doncs: bona xocolata, una mica de paciència, i èxit assegurat!

Cost aproximat per ració: 1,20 € (en surten 8 racions).

Ingredients

Per la massa:

Per al farcit i la cobertura:

Preparació

  1. Untem un motlle desmuntable d’uns 22 cm de diàmetre, i cobrim la base amb paper de forn.
  2. Engeguem el forn a 175 °C.
  3. Posem 150 g de xocolata a fondre al bany Maria, amb una cullerada d’oli. Apaguem el foc tot just s’hagi desfet.
  4. A part, separem els rovells de les clares.
  5. En un bol gros, batem enèrgicament la mantega amb el sucre, fins que la barreja quedi cremosa.
  6. Un per un, hi afegim els rovells, tot remenant.
  7. Barregem per una altra banda els ingredients secs: farina, canyella, llevat químic i ametlla mòlta.
  8. Incorporem els ingredients secs a la barreja de mantega, sucre i ous. Remenem bé.
  9. Muntem les clares a punt de neu, amb un pessic de sal.
  10. Aboquem al bol la xocolata desfeta, que ja no hauria de cremar.
  11. Tot seguit, i gradualment, hi afegim les clares muntades. Movem la cullera de baix a dalt, com ho fan les mestresses d’Iowa, per mantenir tot l’aire que sigui possible dins la massa.
  12. Aboquem la massa dins el motlle i coem el pastís a la part central del forn, durant 1 h i sense ventilador.
  13. El deixem uns 15 minuts amb el forn apagat i la porta entreoberta, i després el traiem perquè es refredi a fora.
  14. Mentrestant, preparem el farcit i la cobertura.
  15. Barregem la melmelada amb 2 cullerades d’aigua. Si la melmelada tingués trossos de fruita, la trituraríem amb la batedora per deixar-la ben llisa.
  16. Desemmotllem el pastís. En fem tres capes amb una lira de tallar pastissos (o amb un ganivet llarg i prim, tipus jamonero, i bon pols). Aprofitem per allisar la superfície si hagués quedat una mica bombada.
  17. Untem amb melmelada les capes del pastís. Un cop reconstruït, untem també la superfície i les vores. La melmelada té la funció de segellar la massa esponjosa per evitar que absorbeixi la cobertura de xocolata que hi posarem a continuació.
  18. Per la cobertura, desfem al bany Maria la xocolata i la mantega amb una cullerada d’oli i una de sucre.
  19. Un cop fosa la xocolata, esperem un parell de minuts, que s’espesseixi una mica.
  20. Col·loquem el pastís en una plata grossa.
  21. Aboquem la xocolata fosa damunt del pastís, deixant que s’escampi. Podem inclinar la plata per assegurar-nos que la xocolata cobreixi totalment la superfície. Amb una espàtula llarga, recollirem la xocolata vessada per recobrir les parets del pastís. (No cal que ens atabalem si la xocolata és massa líquida i fem molt merder: a poc a poc s’anirà espessint i arribarà un moment que tindrà la consistència ideal).
  22. Retoquem la cobertura amb l’espàtula, fins donar-li un acabat ben llis, i deixem que s’endureixi. Quan estigui totalment freda, ja podem menjar la nostra Sachertorte. Per sentir-nos com a Viena, la servim amb una bona cullerada de nata muntada.

Variants

La recepta de la Sachertorte és propietat de l’hotel Sacher de Viena i està guardada amb clau i forrellat. Aquesta recepta nostra ja és doncs una variant, tot i que molt aproximada, de l’original. Per fer-la més diferent, podem substituir la melmelada d’albercoc per melmelada de nabius o altres fruits vermells.