Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Pastís de xocolata i llima

Pastís de xocolata i llima

Aquesta recepta és de la Nigella Lawson, una mediàtica editora de cuina anglesa a qui es coneix també com la “reina del food porn”. Tot i que, efectivament, molts dels seus seguidors semblen més interessats en les seves corbes i el seu to insinuant que no pas en les receptes que prepara, s’ha de reconèixer que les propostes culinàries de la Nigella, sobretot quan es tracta de pastissos, no estan gens malament. Si, com ella mateixa diu, un bon menjar ens pot fer sentir “gorgeously spoiled and almost criminally indulgent”, imagineu-vos què no podem aconseguir amb un pastís de xocolata!

Cost aproximat per ració: 0,68 € (en surten 8 racions).

Ingredients

Preparació

  1. Preparem el motlle: l’engreixem (tret que sigui de silicona) i retallem un cercle de paper de forn que col·locarem a la base.
  2. Escalfem el forn a 180 °C.
  3. Fonem la xocolata i la mantega en un cassó al bany maria. Un cop estigui fos, ho retirarem del foc perquè es refredi una mica.
  4. En un bol gros, batem junts els ous i el sucre durant uns 5 minuts i amb energia, fins que agafin un color pàl·lid i aspecte escumós.
  5. Mesclem les ametlles picades i el cacau. Ho incorporem a la barreja d’ou i sucre.
  6. Hi afegim també la mantega i la xocolata foses, tot remenant.
  7. Ratllem la pell d’una llima i l’espremem. Aboquem pell i suc al bol, amb els altres ingredients.
  8. Posem aquesta preparació al motlle.
  9. Coem al forn durant 40 minuts. Cal tenir present que aquest pastís forma una mena de crosta, i inevitablement la superfície s’esquerdarà cap al final de la cocció. Això no és cap inconvenient. Per una banda, en refredar-se, baixarà una mica i es tancaran les fissures. Per altra banda, sempre podem dir que és un pastís “rústic”.
  10. Traiem del forn i deixem refredar 1 minut. Tot seguit, tapem el pastís amb un drap i deixem refredar completament.
  11. Desemmotllem, llevem el paper que havíem posat a la base i espolsem la superfície amb una mica de sucre de llustre.
  12. Preparem la salsa de llima: Espremem les llimes restants i batem el suc (uns 50 ml) amb el sucre de llustre. Incorporem la crema de llet, remenant amb delicadesa. Obtindrem així una crema lleugera amb la qual servirem el pastís.

Variants

Sobretot, no utilitzeu Cola Cao o Nesquik en lloc del cacau pur que s’indica en la recepta. Són bons per barrejar amb la llet, però tenen un percentatge de cacau de només un 20-25 %. El fet que la crema que acompanya el pastís sigui de llima, i que algunes notes d’aquest ingredient ja apareguin en la massa del pastís, fa que hi combini a la perfecció. Per això no aconsello substituir-la per custard o cap altra salsa / crema. En realitat, doncs, us recomano que feu el pastís seguint escrupolosament la recepta. Perquè modificar res, quan així és tan bo?