Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Pasta al forn amb albergínies

Pasta al forn amb albergínies

L’any 1994, Andrea Camillieri va publicar el primer llibre de la sèrie que protagonitza Salvo Montalbano. El nom d’aquest comissari sicilià, ja ho deveu saber, és un homenatge que Camillieri va retre al seu admirat Manuel Vázquez Montalbán, el creador del detectiu Pepe Carvalho. Però els gestos de complicitat no acaben aquí. Com el seu homòleg del Raval, Montalbano és un apassionat de la bona taula i de la seva litúrgia. Menja amb delit però amb bon gust, sempre amb una copa de vi, tovalló de cotó i una conversa. Mediterràniament, vaja! I de la mateixa manera que vaig preparar un contundent arròs amb bacallà i sobrassada seguint la recepta que va fer Carvalho a Tatuaje, us proposo avui un dels plats preferits per Montalbano, el que ell anomena pasta ‘ncasciata.

Cost aproximat per ració: 1,24 €.

Ingredients

Preparació

  1. Amb una hora d’antelació, tallem les albergínies a daus d’1 cm. Els salem generosament i els deixem en un escorredor amb un pes al damunt.
  2. Passat aquest temps, maseguem els daus d’albergínia, prement fort perquè deixin anar el suc amarg, i els esbandim sota l’aixeta.
  3. Els escampem sobre un drap net i el retorcem per treure tota l’aigua possible de l’albergínia.
  4. Escalfem oli de llavors en una paella i fregim l’albergínia fins que quedi daurada. Fet això, la reservem damunt d’un paper de cuina perquè s’escorri.
  5. Agafem un parell de grans d’all, els piquem ben fins i els sofregim en una olla de ferro, amb tres o quatre cullerades d’oli d’oliva.
  6. Aleshores hi posem el tomàquet triturat. Deixem coure 10 minuts a foc lent i al final hi afegim l’alfàbrega.
  7. Mentrestant, engeguem el forn a 180 °C i posem l’olla al foc amb aigua i sal per bullir la pasta. Recordeu: 10 g de sal per cada litre d’aigua, i 1 litre d’aigua per cada 100 g de pasta. Fàcil!
  8. Tallem també les salsitxes i el formatge a trossets d’1 cm.
  9. Courem la pasta molt al dente. Si el paquet recomana 11 minuts de cocció (com és el cas de les casarecce), les deixarem només 7 minuts.
  10. Abans de colar la pasta, reservem una llossa de l’aigua de cocció i l’aboquem a la salsa de tomàquet.
  11. Tot seguit, hi aboquem també la pasta escorreguda, l’albergínia, la salsitxa i el formatge i remenem bé.
  12. Cobrim el fons d’una cassola o una plata de forn amb pa ratllat. Hi posem la pasta al damunt i la cobrim amb 4-5 cullerades més de pa ratllat i el Grana padano.
  13. Posem la plata al forn durant 20 minuts, sense ventilador. Ja podeu portar la cassola a taula, o bé abocar el contingut en un plat de servir, de manera que quedi com un timbal.

Variants

El formatge podria ser una mica més fort, tipus un cheddar no gaire madur, però és important que es fongui i no domini excessivament sobre les albergínies. De la mateixa manera, les salsitxes es podrien substituir per xistorra o carn picada, i combinar-les amb una mica de cansalada viada o tacs de pernil. En realitat, les variants que admet aquest plat són múltiples, depenent del que tingueu a la nevera i dels vostres gustos personals, però sempre pensant en l’harmonia dels ingredients.