Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Pa de pessic de les padrines

Pa de pessic de les padrines

Si hi ha una recepta que tothom ha provat, i que es postula des de fa temps com la del pastisset més fàcil de fer, aquesta és la del pa de pessic de iogurt. Un clàssic a prova de dummies que fa servir el potet del iogurt com a mesura, i que amb petites variants (iogur de llimona o natural, oli d’oliva o de llavors) totes les nostres padrines ens han donat per berenar. No us enganyaré. Jo els recordo eixuts i atapeïts com una mala cosa. Calia submergir-los en un got de llet amb Cola Cao i pescar-los amb la cullera, altrament no hi havia manera que baixessin coll avall! Però les receptes més senzilles poden resultar delicioses si es fan amb cura, i vaig decidir que aquest humil pa de pessic en seria la prova. Només calien unes petites modificacions per acabar amb el meu mal record. Per començar, substituint el iogurt industrial “amb aroma de llimona” per un kèfir de llet excel·lent que jo mateixa cultivo. La resta és savoir faire.

Cost aproximat per ració: 0,27 €.

Ingredients

Preparació

  1. Per fer aquest pa de pessic no cal cap balança. Només cal tenir un pot mesurador de 125 cc o, en el seu defecte, un envàs buit de iogurt.
  2. Abans de començar, posem els ous en un pot amb aigua a 40 °C i els hi deixem uns 5 minuts.
  3. Mesurem tots els ingredients, començant pels secs, i engeguem el forn a 200 °C.
  4. Folrem un motlle metàl·lic amb paper de forn (i per fer-ho més fàcilment, l’untem amb una mica de mantega; així el paper queda enganxat).
  5. Tamisem la farina amb la Maizena i el pessic de sal. Reservem.
  6. Barregem el sucre amb la ratlladura de llimona (que sigui ben fina i sense gens de la part blanca). Maseguem i rebreguem el sucre amb els dits, com si volguéssim fer-ne engrunes.
  7. Trenquem els ous i separem els rovells de les clares. Muntem aquestes últimes a punt de neu.
  8. Afegim els rovells al bol on hi havia el sucre i la ratlladura, hi posem també el kèfir i la vainilla i ho barregem tot molt bé.
  9. A continuació, hi anem tirant l’oli a rajolins i sense deixar de remenar.
  10. Finalment, hi incorporem la farina i la Maizena, i seguim remenant perquè no quedin grumolls.
  11. Ara ve la part més delicada, que és la d’incorporar les clares sense que es desmuntin gaire. Primer afegim a la massa anterior una cullerada de clares muntades i remenem amb la llengua (la de silicona, és clar! 🙂) fent moviments delicats, de baix a dalt. Aleshores tirem el bicarbonat a les clares restants i les afegim també a la massa, repetint aquest moviment suau tot just fins que la massa sigui homogènia.
  12. Immediatament posem la massa dins del motlle i al forn.
  13. Baixem la temperatura a 180 °C. Coem durant 35 minuts o fins que la part superior estigui ben daurada. (En cas de dubte, punxem amb una broqueta i mirem si ha sortit neta o encara hi ha massa crua a l’interior).
  14. Deixem el pa de pessic al motlle durant 15 minuts més (si el motlle és quadrat o rodó, millor dins del forn; si és allargat, a fora serà suficient) i després el refredem damunt d’una reixeta.
  15. Decorem el pa de pessic amb sucre aromatitzat i ja el podem tallar i repartir! Bon profit!

Aclariments

Per què deixem els ous en aigua a 40 °C? Perquè a aquesta temperatura les clares es munten molt fàcilment.

Per què maseguem el sucre amb la ratlladura de llimona? Perquè es desprenguin els olis aromàtics continguts a la pell i així s’intensifiqui el gust. Mentre ho fem, ja notarem un aroma intens i deliciós!

Per què tanta història amb les clares? Les clares són les responsables que el pa de pessic sigui esponjós. Es munten a punt de neu perquè aportin aire a la massa. Per aquest mateix motiu cal tenir cura que no es “desinflin” en incorporar-les a la resta d’ingredients.

Aleshores per què hi posem bicarbonat? I per què precisament al final? El bicarbonat aportarà més esponjositat a la massa. La reacció entre un ingredient àcid (el kèfir) i el bicarbonat generarà bombolletes de manera immediata. Per això no els tenim gaire estona en contacte abans d’enfornar el nostre pa de pessic.