Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Cigrons amb llagostins

Cigrons amb llagostins

En aquest blog no sovintegen gaire les receptes amb crustacis. La premissa de 3 euros per ració limita aquesta matèria fresca a les galeres -no especialment amables de pelar-, o altres bitxos en quantitats gairebé simbòliques. Avui, però, ens saltarem la norma. Ja posats, obrirem també una ampolla de vi blanc ben fresc i ens prepararem una tatin o unes taronges amb mel i canyella per postres. El que més us agradi! Al cap i a la fi, l’any 2020 no ens ha deixat grans alegries. Un dels petits plaers que podem seguir practicant, tancats com estem a casa i pràcticament sense vida social, és el de la cuina. Aprofitem-ho mentre puguem gaudir del gust i de l’olfacte. I cuidem-nos molt!

Cost aproximat per ració: 3,25 €. En surten 4 racions.

Ingredients

Preparació

  1. Pelem els llagostins i reservem la carn a la nevera.
  2. Sofregim les pells i els caps en una paella amb un raig d’oli. Amb una cullera de fusta, els aixafem per extraure’n tot el sabor.
  3. Quan ja tinguin un color vermellós i es comencin a torrar, ruixem pells i caps amb el conyac i inclinem una mica la paella perquè prengui flama (en cas que cuineu amb gas; si no, preneu-li foc amb un llumí). Compte amb no cremar-vos o fer malbé l’extractor!
  4. Quan s’apagui la flama, cobrim amb aigua, tapem i deixem que bulli a foc baix durant uns 20 minuts. Això farà un suquet boníssim.
  5. Mentrestant, piquem la ceba i els pebrots a daus molt petits, d’uns 5-6 mm. Tallem també l’all molt fi i trossegem els peperoncini.
  6. Posem totes les verdures en una cassola baixa, preferiblement de ferro o terrissa, junt amb una fulla de llorer, i les comencem a sofregir en oli d’oliva, a foc baix.
  7. Pelem el tomàquet i el tallem a daus, eliminant les llavors.
  8. Quan la ceba transparenti, afegim a la cassola el pebre vermell fumat i el tomàquet, i deixem que es cogui tot uns 15 minuts més.
  9. Aleshores hi tirem els cigrons. Fem una remenada, cobrim amb el fumet dels llagostins i tapem la cassola.
  10. Deixem que faci xup-xup deu minuts més. Tastem i rectifiquem de sal, si és necessari.
  11. Passat aquest temps, incorporem els llagostins que teníem a la nevera i apaguem el foc. Els llagostins es couran amb l’escalfor de la cassola, i ja es podran servir en 3-4 minuts.

Variants

Estic segura que unes mongetes blanques, en substitució dels cigrons, farien un molt bon paper en aquest guisat. Jo bullo sempre els llegums a casa, el què em permet aprofitar part de l’aigua de cocció per allargar els suquets, però, si no teniu prou temps o ganes, compreu-los ja cuits al mercat, o (última opció) en pot.
També podeu fer servir llagostins congelats. Assegureu-vos només de descongelar-los correctament, deixant-los primer una estona en aigua fresca i després en un escorredor el temps necessari fins que es puguin manipular i pelar com els frescos. No els compreu pelats, però. Això us impediria fer el suquet que dona gràcia al plat.