Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Bundt cake de plàtan

Bundt cake de plàtan

Això del bundt cake –per si us ho preguntàveu– no és més que un pastís en forma de corona o volcà, amb un forat al mig. És doncs l’aspecte el que dóna nom a aquest tipus de pastís, i no els ingredients, que poden ser molt diversos: panses, fruits secs, poma, xocolata… Però, tot i que alguns motlles puguin semblar petites escultures, la forma del bundt no és deguda a un simple caprici decoratiu. La seva “xemeneia” central fa que hi hagi una major superfície en contacte amb l’aire calent del forn i, en conseqüència, que la cocció sigui més uniforme. Va especialment bé quan les masses són humides com la d’avui, que conté una proporció important de plàtan. El pastís, per cert, és deliciós i facilíssim. Ja podeu anar a comprar un motlle, si no en teniu, perquè l’utilitzareu molts cops!

Cost aproximat per ració: 0,41 € (en surten 12 racions).

Ingredients

Per la glassa

Preparació

  1. La mantega ha de tenir una consistència molt tova, com pomada. Per tant, la traiem de la nevera amb força anticipació. La nit anterior, si convé.
  2. Untem un motlle de tipus bundt amb mantega. L’espolsem amb una mica de farina per evitar que se’ns enganxi la massa.
  3. Encenem el forn a 175 °C, sense ventilador.
  4. Barregem la farina, el llevat en pols i la sal.
  5. Apart, batem la mantega amb una batedora amb varetes, uns 3 minuts. Hi afegim el sucre i seguim batent fins que l’aspecte sigui flonjo i de color pollet.
  6. Afegim a aquesta barreja la vainilla i els ous, un per un. Seguim batent 2 o 3 minuts més.
  7. Pelem els plàtans i els aixafem amb una forquilla.
  8. Els incorporem a la massa, remenant amb una espàtula.
  9. Afegim llavors la meitat de la farina i, tot seguit, el iogurt.
  10. Acabem d’incorporar la farina restant, sense deixar de remenar. La massa serà ara espessa, però humida. I no ens podrem estar de llepar la cullera!
  11. Emplenem el motlle amb aquesta massa.
  12. El col·loquem damunt de la reixeta (i no damunt la safata del forn) per afavorir la circulació de l’aire.
  13. Coem el pastís durant 70 minuts, vigilant que no es cremi per sobre. Si fos així, el podríem cobrir amb un full de paper d’alumini, sense tapar-lo hermèticament.
  14. Apaguem el forn, i hi deixem el pastís uns 10 minuts més per aprofitar el calor residual.
  15. Deixem refredar el bundt cake dins el motlle, ja a fora del forn, durant uns 45 minuts. Cal tenir paciència. Si el volguéssim desemmotllar abans d’hora, es podria clivellar.
  16. Per preparar la glassa, pesem 100 g de sucre de llustre, hi afegim el suc d’una llima (o de 1/2 llimona) i remenem amb una cullera. Hem d’obtenir una pasta de consistència similar a la mel. Així doncs, tant pot ser que hi haguem d’afegir unes gotes d’aigua (sempre de mica en mica) com que hi haguem de posar més sucre, si la llima era molt sucosa.
  17. Desemmotllem el pastís damunt del plat de servir i hi posem la glassa per sobre amb tanta gràcia com siguem capaços.

Variants

A la massa, just abans d’enfornar, s’hi podrien afegir perles de xocolata (o, senzillament, la xocolata negra de la que consumiu amb el cafè, feta a trossets). O fruits secs triturats, com nous. O totes dues coses: el resultat és aleshores un pastís d’allò més energètic, capaç de ressuscitar un mort! També es podria fondre mitja rajola de xocolata i abocar-la per sobre, en lloc de la glassa de sucre.