Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Bobotie

Bobotie

La història d’aquest plat comença al segle XVII, quan els vaixells de la Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals havien de fer parada al Cap de Bona Esperança. Aquella punta de món, pas marítim obligatori entre Orient i Europa fins que es va construir el Canal de Suez, esdevingué una fita clau per al trànsit de mercaderies. A poc a poc s’hi van establir petits nuclis, sobre tot d’empleats de la Companyia que van començar a conrear fruits i productes propis de la vella Europa, com ara la vinya. A la Colònia del Cap, els vaixells provinents de Java i d’altres illes de l’Índic descarregaven espècies, però també esclaus malais destinats a treballar a les cuines dels colons blancs. Amb aquests ingredients es començava a coure un conflicte racial i, a la vegada, un dels plats amb més barreja de sabors i cultures, el bobotie. Una base de carn picada, molt comuna a la cuina holandesa, espècies de les Índies, i un aspecte que recorda el shepherd’s pie, reminiscència dels anglesos que (també) van ocupar aquell territori, fan del bobotie el plat més representatiu de Sud-àfrica i un reflex de la seva història.

Cost aproximat per ració: 1,85 €.

Ingredients

Preparació

  1. Esmicolem el pa i el posem a estovar en la llet.
  2. Piquem la ceba i la sofregim lleugerament en una cassola amb mantega.
  3. Al cap d’uns 3 minuts hi afegim l’all i tot seguit la carn, remenant.
  4. Deixem que la carn es dauri una mica per totes bandes.
  5. Aleshores hi posem les espècies, una fulla de llorer, les panses, les orellanes i la poma tallada a daus petits.
  6. Salem, tapem i deixem coure durant 10 minuts amb la cassola tapada.
  7. Escalfem el forn a 180 °C, amb ventilador.
  8. Batem els ous i els aboquem a la barreja de llet i pa estovat. Remenem amb una forquilla, procurant que el pa quedi completament desfet.
  9. Preparem quatre cassoletes individuals, aptes per al forn. Hi repartim la barreja de carn, espècies i fruits secs, aplanant bé la superfície.
  10. Cobrim cada cassoleta amb la barreja de llet, pa i ous. Hi posem una mica de pebre i decorem amb una fulla de llorer.
  11. Fornegem durant 25 minuts, o fins que es formi una crosta daurada.
  12. Servim el bobotie calent, acompanyat d’arròs blanc.

Variants

Podeu utilitzar carn de corder en substitució de la de vedella. Això si, us recomano que la barregeu amb porc. Una altra variant és la de substituir la poma per un plàtan i afegir-hi una mica de chutney de mango o préssec.