Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Bastil·la marroquí amb peres

Bastil·la marroquí amb peres

Si a la cuina es volen obtenir resultats suculents, hi ha una relació que, no falla, és sempre inversament proporcional: la del cost dels ingredients i el temps de preparació. La cuina tradicional és plena de receptes elaborades amb ingredients molt bàsics, per a les quals cal pagar la penyora de la laboriositat. Uns canelons, una moussaka, un tortell… requereixen un temps que cada cop estem menys disposats a dedicar a la cuina. I és una llàstima! Cuinar (sempre amb música) és una activitat relaxant, creativa, que estimula els sentits i la intuïció. Ens serveix per desconnectar i, de passada, per alimentar la família i obsequiar els nostres amics amb magdalenes, pastissos o quiches que –ni que sigui per quedar bé- sempre semblen benvinguts.

La bastil·la és un d’aquells plats que jo tenia a la carpeta des de fa temps. Només en llegir la recepta ja intuïa l’explosió de sabors que tindria aquesta combinació especiada i dolça. Em semblava més entretinguda del que finalment ha estat i, com a excusa, deia que enlloc no trobava la pasta filo. Així doncs, el mateix dia que la vaig veure al Bonpreu no vaig dubtar més. I, permeteu-me l’acudit, finalment hem fet la presa de la bastil·la!

Cost aproximat per ració: 1,20 € (en surten 8 racions).

Ingredients

Preparació

  1. Piquem la ceba i la sofregim en una cassola grossa amb l’oli, un polsim de sal, pebre, gingebre i una cullerada de ras al hanout.
  2. Immediatament hi afegim el pollastre, la meitat del suc de llima, el brou, la mel i julivert al gust. Deixem coure a foc baix i amb la cassola tapada durant 20-25 minuts.
  3. Retirem la cassola del foc. Desossem i esfilagarsem el pollastre. Reservem la carn desossada i el suc de la cassola.
  4. Batem l’ou i el barregem amb el pollastre i unes cullerades del suc de cocció.
  5. Per altra banda, fem fondre la mantega en un cassó.
  6. Pelem i tallem les peres a quarts. (banyant-les amb el suc de llima que ens quedava perquè no s’oxidin). Les ofeguem en la meitat de la mantega fosa i el ras al hanout restant durant uns 10 minuts.
  7. Mentrestant, escalfem el forn a 180 °C.
  8. Engreixem un motlle d’uns 22 cm de diàmetre.
  9. Col·loquem al fons del motlle un full de pasta filo i el pinzellem amb mantega fosa. Repetim aquesta operació amb tres capes més de pasta filo (que disposarem una mica girades, per embolcallar el farcit).
  10. Cobrim la base amb una capa d’ametlla triturada barrejada amb l’escorça de llima.
  11. A sobre, hi posem el pollastre i, per últim, la pera cuita. Remullem el farcit amb 3-4 cullerades del suc de cocció del pollastre que havíem reservat.
  12. Fiquem cap a dins la pasta que queda fora del motlle (“emboliquem” el farcit).
  13. Tapem amb dos fulls de pasta filo, que haurem sucat de mantega entre capa i capa, igual que havíem fet amb la base. Posem les vores cap a dins del motlle.
  14. Mullem la superfície amb la mantega restant i coem al forn durant 20 minuts.
  15. Quan la bastil·la sigui daurada, la capgirem damunt d’un plat i deixem que es refredi una mica.
  16. En el moment de servir, l’espolsem amb sucre de llustre i canyella.

Variants

La recepta més genuïna d’aquest plat es fa amb colomins, però us he de confessar que em fan una certa angúnia… De manera que he optat pel tall més gustós del pollastre: la part alta de la cuixa. La bastil·la original també porta coriandre, que és una herba amb la qual no sempre m’hi avinc i que aquí he substituït amb julivert. Les peres són un afegitó que aporta certa gràcia i humitat al farcit.